Bíznak a pandémiás helyzet rendeződésében a sztrádahasználók

Bizakodóan indultak neki az új évnek az autópályahasználók: 2021-re közel 60 ezer darab éves országos e-matricát vettek meg a tavaly decemberi mindössze három hetes elővásárlási időszakban, 4 ezerrel többet, mint egy évvel korábban egy teljes hónap alatt.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint az idei megyei pályamatricákból több mint 82 ezer darab fogyott a tavaly decemberi elővásárlás során.
"Évek óta tapasztaljuk, hogy egyre tudatosabban tervezik meg közlekedési szokásaikat a gyorsforgalmi utakat használók, és úgy tűnik, erre a folyamatra a koronavírus járvány is alig gyakorolt hatást, népszerűbbek lettek az országos éves vignetták. A megelőző decemberi előértékesítési időszakban 2019-re 44 ezer, 2020-ra 56 ezer darab éves országos e-matricát vásároltak az emberek, míg 2021-re, a rövidebb előértékesítési időszak alatt majdnem 60 ezer darabot." - mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.


A különböző díjkategóriákat tekintve elmondható, hogy a főként áruszállításra használt kishaszongépjárművekre (D2 kategória) 17 százalékkal, valamint az utánfutókra (U kategória) 9 százalékkal több éves (országos és megyei) e-matricát vettek a közlekedők az elővásárlás keretében az idei évre, mint egy évvel korábban. A személygépjárművek (D1 kategória) használói már némileg óvatosabbak voltak, ők 2021-re a 97 százalékát váltották meg a 2020-ra előre megvásárolt pályamatricáknak. A járványhelyzet miatti óvatosság a buszok (B2 kategória) üzemeltetői körében a legnagyobb egyelőre, erre a díjkategóriára mindössze az éves matricák 30 százalékát váltották meg 2021-re az elővásárlás során az egy évvel korábbiakhoz képest.

A 2021-re érvényes megyei matricák közül a tavaly év végi előértékesítés keretében több mint 82 ezer darabot vásároltak. A legtöbb, bő 47 ezer darab a Pest megyére érvényes vignettából fogyott. A második helyen álló Fejér megyei e-matricából 7,5 ezer, a harmadik, Győr-Moson-Sopron megyei autópálya-matricából pedig 5,8 ezer darabot vásároltak a közlekedők.

Az adatokból az is jól látszik, hogy tavaly decemberben arányaiban többen részesítették előnyben az e-matricák online történő beszerzését a fizikai vásárlás helyett, hiszen a korábbiakban tapasztalt 33-34 százalékról az idei éves e-matricák elővásárlása során 40 százalékra ugrott az elektronikus csatornákon beszerzett vignetták aránya. Ez vélhetően szintén a járványügyi veszélyhelyzetben való tudatosabb vásárlói magatartásnak köszönhető.

A 2020. évre megváltott éves (országos és megyei) e-matricák 2021. január 31-én éjfélig használhatóak a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon. Az idei évre érvényes éves vignetták pedig 2022. január 31-ig biztosítanak úthasználati jogosultságot. Az autópálya-matricák online beszerzéséhez a NÚSZ Zrt. a saját, mobiltelefonra is optimalizált ematrica.nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol kényelmi díj nélkül intézhető a vásárlás, és az azt igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig.