Január 31-én 2,5 millió 2019-es e-matrica jár le!

A mentességek és a kedvezmények megújításának is 2020. január 31. a határideje.

A 2020. évre szóló e-matricából elővételben, tavaly decemberben megközelítően 150 ezer fogyott, húsz százalékkal több, mint egy évvel korábban; a befolyt 3 milliárd forint pedig 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – hangsúlyozta Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett sajtótájékoztatón. A legnépszerűbbek az országos e-matricák voltak, amelyeknél mintegy 30 százalékkal 56 ezerre emelkedett az értékesítések száma. A megyei jogosultságokból közel 88 ezer kelt el az elővásárlási szezonban, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár Magyarországon a gyorsforgalmi úthálózat hossza folyamatosan növekedett az elmúlt években, az éves országos matricák ára nyolcadik éve, a megyei jogosultságok ára pedig a 2015. évi bevezetésük óta változatlan – szögezte le az államtitkár. Hozzátette: 2019 rekordévnek számít a közúti közlekedés fejlesztésében, tavaly az eddigi legtöbb pénzből, összességében 566 milliárd forintból valósultak meg a beruházások.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020. január 31-én 2,5 millió darab 2019-es éves e-matrica jár le, amiből még mindig mintegy 2 milliót nem újítottak meg. A 2020-as e-matrica megvásárlását a NÚSZ vezérigazgatója szerint nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a, mert az utolsó napokban nagy lesz a „tumultus” érte, a fizetős útszakaszra jogosultság nélkül felhajtóknak pedig pótdíjat kell fizetniük 60 perc türelmi idő mellett.

Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója

Bartal Tamás elmondta: a mentességek megújításának határideje is 2020. január 31. Példaként említette, hogy a nagycsaládosok díjkedvezményét is eddig az időpontig kell megújítani, ezzel szemben a mozgáskorlátozottak díjkedvezménye egész addig érvényes, amíg a nyilvántartásból nem törölték őket. A vezérigazgató a NÚSZ ematrica.nemzetiutdij.hu oldalára hívta fel a figyelmet. Ezen a felületen nem számolnak fel kényelmi díjat, és használatával a vásárlási szelvényt sem kell évekig megőrizni. Tavaly az autósok 600 millió forint kényelmi díjat fizettek magáncégeknek e-matrica vásárlásakor.

Forrás: MTI, NÚSZ Zrt.